A mostani és a következő posztban a brüsszeli főtér környéki üzleteket, a híres belga söröket, a csokoládét, és a belga gasztronómiát szeretném bemutatni. A korábbi bejegyzésben már említettem, hogy milyen csodás érzés volt az impozáns épületek között sétálni, mily gyönyörű látvány tárult elénk, s ezt csak fokozta, ahogy egyik utcáról átsétáltunk a másikra, s fedeztük fel a mesés csokoládé, – és ital boltokat, waffelt készítő, és egyéb éttermeket.
Azt gondolom, hogy a belga sörökkel kezdeném a sort, méltón híres kultúrájuk és múltjuk van. A belga sörök a legváltozatosabb formákban készülnek – a szokványos világos láger sörtől a lambic típusú, spontán erjedésű sörökön át a flamand vörösig. A belga sörfőzés eredete a középkorig nyúlik vissza, amikor is a kolostorok kezdték meg az előállításukat. A leghíresebb belga sör jelenleg is apátságban készül.
Üzletek sora telis tele van a híres belga sörökkel, szebbnél szebb üzletekben jártunk, ahol roskadásig felpakolták a polcokat a sokféle sörrel és persze a sörös kupákkal, kelyhekkel.
Néhány kép ezekről
A híres belga Leffe sört is megtaláltuk a polcokon
S meg is kóstoltuk az egyik étterem teraszán.
Ha szeretnénk több belga sört is megkóstolni, az éttermekben és kocsmákban megtehetjük, erre a célra készített fatartókban helyes sörös kelyheket helyeznek, különböző színű sörökkel, ez aztán az igazi élmény, a látvány nem mindennapi.
A képen látható sörös üvegek a Westvleteren 12 sörhöz tartoznak, melyből nagyon kevés készül évente. A világ és Belgium legjobb sörét a St. Sixtus Trappista kolostorban főzik egy Westvleteren nevű flamand városkában. A Westvleteren nemcsak a legjobb sör, de egyben a legnehezebb is hozzájutni. A világ egyik legkisebb kapacitású sörfőzdéjében főzik, és csak annyit, amennyi az apátságnak a megélhetéshez kell, egy palackkal sem többet. Így, ha valaki meg akarja kóstolni, az leginkább úgy teheti, hogy odatelefonál az apátságba, kap egy sorszámot, majd kocsiba ül, odamegy és elteszi a számára eladhatóként kiutalt maximum egy rekesz (hat üveg) sört. És semmi trükközés: a kapunál felírják minden autó rendszámát, nem lehet repetázni.
Folytatás következik: II. rész, a belga csokoládé és jellegzetes ételek.
Forrás: wikipédia, dininguide.hu, világutazó.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: