A spanyol gasztronómia annyira sokszínű, hogy nehéz lenne egy bejegyzésben bemutatni. Ízelítőül a spanyol piacokról mutattam képeket, látható volt a bőséges áru, rengeteg friss haláru, a sonkák, a csodás gyümölcsök, húsok, zöldségek. Miután a két csodaszép spanyol várost, Valenciát és Barcelonát bemutattam, a spanyol gasztronómiában tett kirándulásunkat is szívesen megmutatom.
A nyaralások alkalmával sokat vagyunk úton, felfedezünk, sétálunk, ezért főleg olyan helyeken fogyasztunk, ami az utunkba esik. Így találtunk rá az első napunkon egy pincho bárra, itt kezdtük az ismerkedést a spanyol konyhával. A pincho szendvics falatokat jelent, pontosabban egy pálcikán levő szelet kenyérre felkerülhet bármi, akár hús,- halkrém, sonkák, kolbászok, ill. tényleg szinte bármi, amit a vendéglátó kitalál. A pálcikák alapján fizetünk a végén, van rövidebb-hosszabb, olcsóbb-drágább, a fogásokat mi választhatjuk ki.
Mi a képen levő falatokat választottuk, rántotta-szelet a kenyéren, tintahalkarikák kenyéren, krumpligombóc és kis hamburger. Végtelen számú szendvics lehetőség van, bármelyiket kipróbálhatjuk.
Tipikus spanyol ital a Sangria, én is ezt iszogattam
Spanyolország egyik fő nemzeti étele a paella, amely Valenciából származik. Fő összetevői a rizs, a sáfrány, és az olívaolaj, ezen kívül tengeri falatokkal, hússal, és zöldségekkel körítik.
Mi is kipróbáltuk több helyen, a képen a csirkés-tengeri paella látható
Népszerű még a tapas fogyasztása. Ezeket általában este fogyasztják a spanyolok bor, sherry, vagy sör kíséretében. Kisebb adag ételek ezek, főleg tengeri falatok, de tapast már bármiből készítenek. Az étteremben kikértünk többféle tapast, olívabogyókat, sült halfalatokat, olajban szardellát, gombát, tintahalkarikákat. Ezekből falatozgattunk, s igen jót vacsoráztunk. Nekem ez bejön. Tetszik, hogy többféle ételt kirendelek, s többfélét eszem. A szardella és a gomba maga volt a tökély, és a tintahalkarika finom puha, ízletes volt.
Barcelonában a tengerparton is tapasokat falatoztunk. Több fordulót is kirendeltünk ugyanabból az ételből, annyira ízlettek. 🙂 Katalán kenyér, tintahal, osztriga és bomba nevű ételeket választottunk. A tintahal csodás volt, ez lett az egyik kedvencem a tengeri falatok között. A katalán kenyér paradicsommal és kis olívaolajjal van bedörzsölve, de olyan nagyon finom, hogy 3-szor is kértünk belőle. A bomba burgonyagolyó, közepébe töltött darált hússal, leöntve kétféle szósszal. Nagyon finom volt ez is. Na és a legnagyobb meglepetés, amit most próbáltunk ki először életünkben, az osztriga!!! Az osztrigát frissen bontják ki fogyasztás előtt. Itt jégen érkezett citromgerezdekkel. Erőteljes sós, tenger íze volt, nagyon különleges élmény, kértünk még egy kört ebből is. Itt látszik, mennyire változik az ember. Régebben senki nem vett volna rá, hogy osztrigát kóstoljak. De az ember változik, egyre nyitottabbá válik, s új dolgokat próbál ki. 🙂
A híres spanyol édesség, a churros, mely vízből, sóból és lisztből áll, megcukrozzák és általában forró csokoládéba mártogatják. Tölteni is szokták. A barcelonai híres churros készítő helyre teljesen véletlenül találtunk rá, épp a Gaudi házak nyomában jártunk.
Persze sok más spanyol étellel találkozhatunk még a mediterrán országban, ezeket majd talán a következő utazás alkalmával megkóstoljuk. Csodás napokat töltöttünk Spanyolországban, nagyon kedves a szívemnek ez az ország. Valenciáról azt is el tudom képzelni, hogy egyszer odaköltözzek, annyira barátságos, élhető városnak tűnt.
Zárom a bejegyzést a legkedvesebb spanyol csemegémmel. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: