A belga sörök után jöjjön a belga csoki és a belga finomságok. 🙂
Belgium világszerte híres terméke a belga csokoládé, amely hírnevét elsősorban magas minőségének köszönheti. Napjainkban a vonatkozó európai szabályozás engedélyezi legfeljebb 5% növényi zsír felhasználását, de a belga gyártók a hagyományos eljárásokhoz ragaszkodnak és csak tiszta kakaóvajat használnak fel. Állítólag a szintén magas minőségéről ismert svájci csokoládét is belga recept alapján kezdték el gyártani. Az igen magas minőségű belga csokoládét napjainkban is kézzel, kis műhelyekben állítják elő a csokoládé mesterek és frissen árulják saját boltjaikban.
A belga csokoládéipar jellegzetes termékei az ezerféle formájú és ízesítésű pralinék. Napjainkban több száz féle pralinét állítanak elő, egyeseket csak csokoládéból, másokat tejszínnel, likőrrel, konyakkal töltve, marcipánnal vagy narancshéjjal.
Csokoládéüzeltek
A brüsszeli csokoládé üzletek nagyon elegánsak, finom különleges ízesítésű csokoládékkal tele, díszes csokoládé dobozok, ötletes csokoládé figurák találhatók mindenütt, még fogót és csavarokat is készítenek csokiból 🙂
A belga gasztronómia jellegzetes ételei a waffel, a sült krumpli, és a fehérboros lében párolt kagyló, ezeket láttuk is az éttermek asztalain és az utcákon sétálva. A kagyló kimondottan mutatós volt a kis fekete fazekakban.
A belga waffel a Magyarországon is ismert gofritól annyiban különbözik, hogy tésztája könnyebb, a gofri nagyobb és a rácsozata magasabb. Kérhetjük csokiöntettel és tejszínhabbal, vagy gyümölcsökkel, és tejszínhabbal.
A belga sült krumplit vastagabbra (12-15 mm) szelik, mint a gyorséttermi sült krumplit, és általában zsírban sütik ki. A sütés folyamata is eltér: első lépésben kb. 180 fokon elősütik a krumplit, majd kis hűlés után magas hőmérsékleten készre sütik, a végeredmény belül puha, kívül ropogós, igen laktató étel, amit előszeretettel fogyasztanak önmagában, frissen sült húsokkal, kagylóval vagy virslivel, kolbásszal.
A fehérboros, vagy fűszeres lében párolt fekete kagylót fekete lábosban szervírozzák, nagyon mutatós.
Mi egy görög kis étterem teraszán falatoztunk, ezeket a finomságokat.
Brüsszeli csipke
Meg szeretném említeni a csipkét is, mint brüsszeli jellegzetességet, az ajándékboltokban megtalálhatjuk, kisebb-nagyobb formákat vásárolhatunk belőle.
A brüsszeli csipke a legfinomabb brabanti lenfonalból készült. Manapság a brüsszeli csipkék szinte kizárólag varrottak. Mivel a csipkekészítés igen hosszadalmas és nehézkes folyamat, ma már nem léteznek csipkegyárak Belgiumban, de körülbelül ezren (túlnyomó részt 50 és 90 év közötti asszonyok) ma is készítenek csipkét.
Brüsszel annyira hihetetlenül közel van Londonhoz, mintha Győr és Budapest távolság lenne vonattal, ide is biztosan visszatérünk még, nézelődni, vásárolni, és megkóstolni a híres párolt kagylót. 🙂
Forrás: wikipédia, dininguide.hu, világutazó.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: