London, ízek, utazás

Pho leves

A vietnami konyha egyik jellegzetes ételét szeretném most bemutatni. A Pho leves gazdag marhahúsos tésztaleves.

Több cikkben, bejegyzésben olvastam erről a csodás levesről, s alig vártam, hogy megkóstolhassam, mivel egyébként is iszonyatosan leveses vagyok. Emlékszem, először egy budapesti gasztrofesztiválon találkoztam a Pho levessel a Hold udvari Vásárcsarnokban. A fesztiválon új street food éttermek, bisztrok is bemutatkoztak, s ezek között volt a Dang Muoi is. Több bisztrot is nyitott már a vietnami házaspár Budapesten, a nagymező utcait pl. Pho bisztronak nevezik. 🙂 Alig vártam, hogy a gőzölgő levesüket megkóstolhassam. Csodás, új gasztronómiai élményt adott a leves, nem győztem betelni az ízekkel. Kellemes ízű, hasonló tán picit a húslevesünkhöz, marhahússzeletekkel, rizstésztával, mungóbabcsírával, zöldfűszerekkel gazdagítva. Persze sok más finom levesük és ételük van, érdemes kipróbálni többet is.

A jó pho leves elkészítése nem egyszerű. Rengeteg jó minőségű alapanyag és sok türelem szükséges hozzá. A hagyományos recept szerint a levesnek egy napot és egy éjszakát kell főnie. Persze ma már sehol sem készítik így: a marhacsontból, marhahússal, gyömbérrel, csillagánizzsal, fahéjjal, halszósszal és más – sokszor titkos – összetevőkkel készült, gondosan átszűrt tűzforró levesbe kerül a külön edényben forrázott rizstészta-metélt, valamint a nyers, hajszálvékonyra vágott marhahús, ami a forró, már kitálalt levesben fő meg. Általában úgy tálalják, hogy a tányér aljára kerül a tészta, valamint a hússzeletek, erre merik rá bőségesen a forró levest. Rendszerint külön tálakban kínálnak mellé szeletelt chilipaprikát, szójacsírát, zöldcitromot, fűszernövényeket.

Nemrég Londonban, az egyik stratfordi bevásárlóközpontban találtunk rá kedvelt pho levesünkre, a sok-sok étterem, kifőzde mellett vietnami étterem is képviselteti itt magát. S hát a kép magáért beszél, itt aztán tényleg mindenféle finomságot kaptunk a leves mellé, mi adagoltuk, miből mennyit szeretnénk még hozzáadni a gazdag leveshez. Nagyon laktató volt, csodás ázsiai ízvilággal. 🙂

pho

Forrás: mindmegette.hu.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!